בעלי תפקידים בעמותה
רואה חשבון מבקר
רואה חשבון נבחר על ידי האסיפה הכללית והיא תקבע את שכרו, כאשר לעמותה המחזור הכספי שלה עולה על 1.2 מיליון ₪. לא ניתן למנות את אותו רואה החשבון שמבקר את הדו"חות הכספיים של העמותה כגוף מבקר במקום ועדת הביקורת, כדי שלא ליצור ניגוד עניינים בין שני התפקידים.
ככלל, רואה החשבון המבצע את הביקורת על הדו"ח הכספי אינו רשאי לבצע עבור העמותה את הנהלת החשבונות, אולם אם המחזור הכספי של העמותה הוא עד 5 מיליון ₪, רשאי אדם ואף שותף אחר ממשרד רואי החשבון שאינו חלק מצוות הביקורת שביקר את הדו"ח הכספי לבצע את הנהלת החשבונות. בעמותות שמחזורן הכספי באותה שנה עולה על 5 מיליון ₪, ככלל, הנהלת החשבונות לא תתבצע גם על ידי אחרים באותו משרד רואי חשבון.
ועדת ביקורת או הגוף המבקר
ועדת ביקורת או הגוף המבקר הוא גוף שמונה על ידי האסיפה הכללית לשם פיקוח ובדיקת תקינות ויעילות פעולות העמותה ומוסדותיה. גוף מבקר יכול להיות רואה חשבון או גוף אחר שאושר על ידי הרשם. עמותה שבוחרת רואה חשבון כגוף המבקר אין צורך באישור הרשם, אבל אין למנות את אותו רואה חשבון שמבקר את הדוחות הכספיים או הנהלת החשבונות של אותה עמותה, שכן יש ניגוד עניינים בין התפקידים.
מבקר פנימי
מבקר פנימי עוד כלי של ביקורת ופיקוח בנוסף לוועדת הביקורת אך הוא לא חובה לעמותה שהמחזור הכספי שלה פחות מ 10 מיליון ₪.
כחלק מתפקידו, על המבקר הפנימי לבדוק תהליכים בעמותה, את פעולותיה להגשמת המטרות, את תקינות פעולות העמותה מבחינת שמירה על החוק ועל כללי התנהלות תקינה, כמו תהליכי בקרה בעמותה, ניהול סיכונים וממשל תאגידי. תפקיד זה שונה מתפקיד הגוף המבקר או וועדת הביקורת ולא ניתן למנות מבקר פנימי במקום הגוף המבקר או וועדת הביקורת, ואינו יכול לשמש גם גוף פנימי וגם גוף מבקר.